Kaakaoseremonia

Mikä on kaakaoseremonia?

Kaakaoseremonia toteutetaan perinteisesti niin, että siinä juhlistetaan kaakaon parantavia voimia. Kaakaon rauhoittava ja näin olleen myös keskittymistä lisäävä vaikutus auttaa pysähtymään itseen, ja näin ollen edistää luovuuttaa, läsnäoloa ja iloa.

Joissakin seremonioissa kaakaota käytetään meditaation apuana, syventämään keskittymistä ja pysähtymistä hetkeen. Jotkut seremoniat voivat sisältää tanssia, hengitysharjoituksia, ja muita harjoitteita, joilla saadaan ns. kaakaonhenki heräteltyä. Kaakaoseremonia on joka kerta yksilöllinen kokemus ja se koetaan usein selkeyttävänä, sydäntä avaavana. Syvä hetkeen pysähtyminen, on joidenkin kertoman mukaan auttanut heitä arvostamaan asioita omassa elämässään eritavoin, ja keskittymään sekä motivoitumaan elämässään. Lisäksi tällainen raakakaakao sisältää ravintoaineita monipuolisesti ja olen itse hyvin yllättynyt siitä, miten upea tuote se on.

Kaakaoseremonia on lähtöisin

Kaakaota on pidetty pyhänä mm. mayat, atsteekit ja mesoamerikkailet kulttuurit, sekä olmeekit, ovat pitäneet kaakaota hyvin arvokkaana. Puut, siemenkodat ja siemenet - kaikki nämä osat kaakaokasvista olivat todella arvokkaita ja himottuja näissä muinaisissa sivilisaatioissa. Kaakao oli aikansa "superfood". Ennenkuin kaakaosta alettiin kehittimään sokerillista suklaata, soamerikkalaiset käyttivät kaakaota moniin rituaaleihin ja seremonioihin. Kaakao oli "jumalten ruokaa" ja se varattiin eliitteille ja yhteiskunnan hallitsijoille. Sitä käytettiin jopa vaihtokaupan valuuttana ja espantajalaiset nimittävitkin kaakaota "kultasiemeneksi".

Nykypäivän kaakaoseremonia on kuitenkin erilainen verrattuna muinaiseen mayojen kaakaoseremoniaan. Tai emmehän voi tietää kuinka paljon luonnostamme intuitiolla noudatamme tätä samaa seremonia mallia, sillä mitään kirjoitettua kirjaa ei ole jäänyt menneistä tästä. Kaikki tieto on kiertänyt ns suusta suuhun perinteisesti.

Mitä eroa on raakakaakaolla ja kaakaolla?

Suklaa- ja kaakaojauheteollisuuden käyttämä kaakao ei ole sama kuin raakakaakao. Molemmilla tuotteilla on toki sama alkuperä ja siement tulevat samasta puusta -Theobroma cacaosta. Kreikaksi Heobroma tarkoittaa "jumalten ruokaa".

Raakakaakao

Raakakaakao on suklaan puhtain muoto, kevyesti paahdettu ja jauhettu pavusta jauheeksi. Se on erittäin ravintorikasta ja sisältää ravintoaineita, kuten rautaa, proteiinia, kuitua, magnesiumia, kaliumia ja monia muita. Se on todellinen suklainen superfood, toisin kuin suklaissa useimmiten esiintyvä herkkukaakao.

Kaakao

Kaakao on toisaalta raakakaakaosta muunneltu versio. Se on korkeasti prosessoitu ja paahdettu erittäin korkeissa lämpötiloissa ennen jauhamista jauheeksi. Tämän prosessin aikana kaakaosta poistetaan sen rasva (kaakaovoi). Tämän seurauksena kaakao menettää kitkerän makunsa, mutta menettää myös paljon terveellisiä ravintoaineita.

Raakakaakaon maku ei ole samanlainen tietenkään, kuin tämän muunnellun kaakaon, sillä kaakaot sisältävät yleensä vain 20-30 prosenttia kaakaota ja loput on sokeria, maitoa, säilöntäaineita ja muita ainesosia.

Itse pidän enemmän raakakaakaon mausta ja makeutan sen joko Intiaanisokerilla, tai hunajalla, tai kaktussiirapilla, sekä maustan halutessani.

Supermarketeissa myytävä kaupallinen raakakaakaojauhe on toki terveellisempää kuin juomakaakaojauhe, mutta se ei ole samanlaatuista kuin seremoniakaakao. Markettikaakaosta on usein poistettu sen luonnollinen rasva, kaakaovoi.

Miksi kaakaoseremonia

Kaakao ei ole ainoastaan herkullista, vaan se on ravintorikas juoma. Tässä on lyhyt lista sen tärkeimmistä ominaisuuksista, jotka tekevät kaakaosta todella uskomattoman superfoodin (eikä ihme, että se on ollut suosittu tuhansia vuosia)

Teobromiini

Tämä psykoaktiivinen ainesosa on vahva stimulantti. Se on samankaltainen kuin kofeiini, mutta sen seurauksena et tunne oloasi hermostuneeksi ja jännittyneeksi. Sen sijaan teobromiini stimuloi kehon sydän- ja verisuonijärjestelmää samalla tekien olosi lämpimäksi ja euforiseksi, erityisesti ottaessasi sitä suuria, seremoniallisia annoksia (noin 40g puhdasta raakakaakaota).

Kun teobromiini alkaa vaikuttaa kehossasi, tunnet olosi eläväiseksi ja voit kokea olevasi osa maailmaa uudella tavalla. Se avaa täysin uudenlaisen kokemuksen, mikä todella tekee kaakaoseremoniasta erityisen.

Anadamiini

Tätä kutsutaan myös "rauhan kemikaaliksi", sillä se tuottaa, no, nimensä mukaisesti rauhan ja seesteisyyden kokemuksia. Seremonian aikana voit kokea olosi tyynen rauhalliseksi. Tässä hetkessä lakkaat olemasta liian ankara itsellesi ja opit anteeksi antamaan itsesi ja hyväksymään itsesi juuri sellaisena kuin olet.

Serotoniini

Kyllä, kaakao sisältää serotoniinia, eli kehon omaa "onnellisuuden kemikaalia". Se auttaa mielialan tasoittamisesssa ja lisää onnellisuuden tuntemuksia. Lisäksi kaakao stimuloi kehoa tuottamaan lisää näitä "ilon ja onnen" hormoneita, joten voit odottaa kokevasi voimakkaimpia positiivisia tunteita kaakaoseremonian aikana!

Antioksidantit

Raakakaakao (ei suklainen herkkukaakao) sisältää runsaasti flavonoideja ja sillä on erittäin tiivis antioksidanttinen koostumus. Antioksidantit taistelevat kehosi radikaaleja vastaan ja kumoavat näiden epävakaiden atomien tuottamaa vahinkoa kehossasi. Tutkimustieto on osoittanut, että raakasuklaa tai -kaakao sisältää voimakkaita vanhentumista estäviä ainesosia, voi laskea verenpainetta ja jopa edistää sydämen monipuolista terveyttä!

Magnesium

Monet ruuat sisältävät magnesiumia, tätä tärkeää ravintoainetta, mutta raakakaakao peittoaa ne kaikki mennen tullen. Sata grammaa kaakaota sisältää nimittäin 507mg magnesiumia! Ikävä kyllä, monet ihmiset kärsivät magnesiumin puutteesta.

Mikäli et nauti tarpeeksi magnesiumia kaakaosta tai ruokavaliostasi, suosittelemme täydentämään ruokavaliotasi MagEnhance- magnesiumyhdisteellä. Se sisältää kolmen tyyppistä magnesiumia - magnesium-treoniinihappoa, magnesiumglysinaattia ja -tauraattia.

Rauta

Kaakao on rikkain kasvipohjainen raudan (ei-hemirautaproteiini) lähde koko maailmassa. Sataa grammaa kohden kaakaossa on jop 7.3mg rautaa!

Sinkki

Sinkki on elintärkeä ravintoaine immuunnijärjestelmällemme. Mitä enemmän sinkkiä nautit, sitä paremmin elimistösi pystyy suojelemaan kehoasi ja taistelemaan tauteja, sekä muita kehon tunkeutujia vastaan.

Kalsium

Sataa grammaa kohden kaakaossa on enemmän kalsiumia kuin sadassa millilitrassa lehmän maitoa!

Seremonian toteutus

Voit osallistua seremoniaan joka on ohjattu, tai voit toteuttaa sen itse. Seremoniaan ei ole täysin allekirjoitettua sääntöä. Yleensä kuitenkin ohjatussa seremoniassa, saat toki mukana ohjausta muuhunkin ja ohjaajasta riippuen myös avut kaakaon vaikutusten hyödyntämiseen, ohjatun meditaation, energiahoidon, äänihoidon tms. avulla. Eli kaakao on osa kokemusta, ja kaikki muu syventää kokemusta.

Kaakaon valmistus

Valmista kaakao aina seremoniallisesta orgaanisesta kaakaosta, sillä se on puhtain muoto ja sen kaakaorasva ja ravintoaineet on suurelta osin ainakin tallella. Seremoniakaakaoita on maultaan ja tuoksuiltaan erilaisia, kuten kahvipapujakin on. Jokaisella on myös oma historiansa ja lähde paikkansa.

Kuinka paljon seremoniallista kaakaota tulee annostella?

Seremoniallinen kaakao on koostumukseltaan erittäin rikasta ja paksua, jossa on runsaasti ravintoaineita ja fytokemiallisia ainesosia.

Suositeltu annostus on 42g höylättyä kaakaotahnaa (noin 1/4 kupillista). Itse en käytä noin isoja annoksia, sillä käyttämäni kaakaon on erittäin vahvaa, mutta tuo on yleissuositus. Älä ylitä suositeltua annosta, sillä saatat kokea pahoinvointia, päänsärkyä tai jopa sydämentykytystä.

Kuinka kauan vaikutusten alkamisessa kestää?

Riippuen annoskoosta ja ihmisestä, vaikutus alkaa n. 10-30 min päästä ja kestää n. 2-4 h. Ihmiset ovat myös erilaisia aina kokemuksen ja onnostelun suhteen.

Seremonian ajatus

Seremoniat ovat kauniita tapahtumia, joilla on tarkoitus pysähdyttää olemisen tilaan aistimaan omaa itseä ja läsnäolon tilaa. Seremonioihin voidaan asettaa ns tarkoitus, joka voi olla esim. tuomaan selkeyttä. Tarkoituksen voi asettaa itse, tai ryhmän ohjaaja. Tärkeintä on, että jokainen saa kokea tämän upean taian, mitä kaakao ja tarkoitus yhdessä tuovat. Tätä buustamaan ohjaaja yleensä ohjaa meditaation, tanssia, hengitysharjoitteita jne.

ÄLÄ OSALLISTU, mikäli....

  • Etsit henkilökohtaista terapeuttia
  • Kärsit vakavista sydänongelmista, käytät masennuslääkkeitä tai verenpainelääkkeitä. Kaakao on myös vasodilataattori, eli se alentaa verenpainetta, joten on parasta tutkia muita mahdollisia meditointitapoja. Olet allerginen kaakaolle. Muista mainita raskaus, sillä annos on silloin puolet suositellusta.

Kaikki ei sovi kaikille ja myöskään kaakaoseremonia ei välttämättä ole sinun juttusi, mutta aina on ihanaa kokeilla ja voit löytää myös aivan ihanan mahdollisuuden elämässäsi keskittyä ja maadoittua paremmin itseesi tms.

Lähteet; intelligenslabs, Keith´s kaakao, useita eri lähteitä kokemuksen kautta


Järjestän kutsusta, tai välillä myös ilmoittelen järjestämistäni kaakaoseremonioista ympäri suomen. Kaakaoseremonian voi liittää johonkin toiseen järjestämääni tai sinun järjestämääsi juttuun. Ole yhteydessä, jos kiinnostuit. Rakkaudella Satu