Siperian tee kokeiluun

13.03.2023

"Siperian tee" (tai Mongolian tee, kuten Venäjällä sanotaan) sanotaan auttavan kaamos väsymykseen, piristävän ja laskevan verenpainetta. Lisäksi teen on tutkittu parantavan hapenottokykyä, ja tätä kautta ajatellaan auttavan esim. liikuntasuorituksissa. Mutta testi on tehty toistaiseksi vain hiirillä ja hiiret eivät osaa kertoa käyttäjäkokemuksiaan. Kuitenkin monet kertovat someryhmissä huikeista tuloksisata ja moni kertoo, että teetä ei kannata nauttia liikaa, ettei virtaa tule liiaksi. Itse kuitenkin koen, että aina kaikkien yrttituotteiden kohdalla kokemus on, että jokainen kokee asiat yksilöinä. Muistutan myös ehdottomasti, että yrttituotteita ei tule käyttää pitkiä aikoja - itse käytän yleensä viikon, tai pari ja pidän sitten taukoa. 

Siperian tee valmistetaan ylivuotisista fermentoituneista vuorenkilven lehdistä, eli niistä mustuneista tai ruskettuneista lehdistä kasvin alla. 

 Venäjällä vuorenkilpeä käytetään monipuolisesti rohtona. 

 Vihreissä lehdissä on lisäksi arbutiinia, joka vaalentaa ihon pigmenttivirheitä – ei siis yllättävää, että kosmetiikkateollisuuskin on kiinnostunut tästä melkein jokaiselle tutusta pihakasvista.


Itsellä on tulehdusta kehossa ja olen ollut todella väsynyt. Tämä on nostanut verenpainetta ja olo siksi tukalampi. Olen kerännyt lehdet jo toissakeväänä. Keräsin lehdet puhtaasta paikasta kasvien alta, huuhdoin hyvin ja kuivasin talouspaperin välissä ja jätin myös vielä kuivamaan paperin päälle. Kun lehdet olivat rapisevan kuivia, niin murentelin ne tiiviiseen purkkiin.

Reseptin ja tiedot keräsin netistä monilta sivuilta. 

SIPERIAN TEE

2 rkl pestyjä, kuivattuja ja murskattuja vuorenkilven ruskeita lehtiä

3 dl vettä

 Kaksi ruokalusikallista jauhetta ja 3 desilitraa vettä keitetään kymmenen minuuttia. Sen jälkeen "teen" annetaan seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään. Näin syntynyttä uutetta sekoitetaan 2–3 teelusikallista desilitraan vettä ja juodaan teenä tai kylmänä. Itse sekoitan tämän muun teen sekaan. 

Valmis uute on väriltään voimakkaan tummanruskeaa, ja sen pitäisi säilyä jääkaapissa jopa viikkoja - mutta itse koen, että muutamia päiviä säilyttisin. Jotkut kuulemma pakastavat näitä jääpaloiksi ja sulattavat sieltä käyttöön.  

Annosta voi säätää olonsa mukaan, liiallista käyttöä aina kuitenkin kannattaa välttää. Pirteys tulee kuulemma muutamien päivien kuluttua.

Kerron myöhemmin tähän kuulumisia, että miltä täällä on alkanut tuntua ja onko alkanut näkyä.